1998. december 30. Kelet-Magyarország

Slágerek - hat férfihangra
Nagy könnyebséget jelentett, hogy a zeneszerző teljes szabadságot kapott

Nagy sikert szokott aratni a Banchieri Énekegyüttes koncertjein a Vásári népballada című szám, amelynek a zeneszerzője Nógrádi Péter.
Egy Illés sláger - Az ész a fontos nem a haj

  • A közelmúltban Nyíregyházán járt Nógrádi Péter, aki készségesen állt lapunk rendelkezésére. Először is azt kérdeztük tőle, hogyan került kapcsolatba a Banchieri együttessel.


-Áron fiamnak egy időben tanára volt Budapesten Durányik László. Gondolom, őt nem kell bemutatnom, hiszen Nyíregyházán szerzett tanári diplomát, s néhány évig tanított is a városban. Ő hívta meg vendégszereplésre a Banchieri együttest. A fiam megvette a kazettájukat, s abban az évben azt kaptam ajándékba karácsonyra. Megtetszett a produkció, s levelet írtam a fiúknak.

  • Mi az, ami a leginkább megragadta?

-A biztos és tiszta előadásmód, az intonáció, a játékos kedv.
Egy Illés sláger - Az ész a fontos nem a haj

  • Az Illés együttes egykori nagy slágereiből néhányat átdolgozott a Banchieri számára.Hogyan fogadta ezt a felkérést?

-Kihívást jelentett a számomra, hiszen könnyűzenével sohasem foglalkoztam. Gondoltam, megpróbálom. Kompozíciós feladat volt ez, rockdalt kellett kórusra átdolgozni, s kellett hozzá közjáték, kíséret és utójáték. Kaptam mintát az együttestől, úgy már világosabb volt, hogy mit is kell csinálnom egyáltalán. Nagy könnyebséget jelentett, hogy teljes szabadságot kaptam, bármit megcsinálhattam. Végül 11 átdolgozás készült el. Leginkább az Illés-együttes népdalfeldolgozásait választottam, azok ugyanis közelebb állnak hozzám, ilyen például a Virágének. Van olyan dala az együttesnek, amelyik nem igazán hat rám. Ilyen volt a Kugli című szám, azonban a feleségem azt mondta, kezdjem azzal. Végül hallgattam rá, s így utólag azt mondhatom, nem is sikerült rosszul.

  • Lesz-e folytatása a Banchierivel való együttműködésnek?

-Bízom benne, ez csupán az együttesen múlik. Én már így is hálás vagyok azért, hogy dolgozhattunk együtt.Vissza az elõzõ oldalra!

1997. február Kelet-Magyarország (Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy)

Az énekegyüttes első CD-jéről

"A komoly, drámai művek mellett az embernek szüksége van vidámságra, könnyű szórakozást nyújtó darabokra is. Csináld jól az egyiket, és élvezd a másikat." Az olasz reneszánsz mester, Adriano Banchieri őszinte szavai akár ars poeticájául is idézhetők. A róla elnevezett nagyszerű énekegyüttesre méltán büszke lehet Nyíregyháza. Az előző nyáron megjelent első CD-lemezük a fenti mottó jegyében született. A Banchieri elsõ CD-lemeze 1996Hallhatunk tőlük sokszínű madrigál-keresztmetszetet a névadó szerzővel indítva, majd Lassustól Hassleren át Josquin des Pres-ig, Gesualdóig. Két magyar szerző, Farkas Ferenc és Orbán György művei után hat igényes könnyűzenei feldolgozás zárja a sorozatot. Összeállításukban végig meghatározó a derűs, hamisítatlanul tiszta tónus. Egyszersmind kedvem támad Banchierit kiigazítani. Bizony, tudom úgy élvezni ezeket a színes, karaktergazdag, vidám kompozíciókat, hogy közben a műsor mívessége és az előadás magas színvonala egyenletes élményt nyújt.

Csodálnivaló, hogy fővároscentrikus jelenünkben a közismerten leépülő támogatottság ellenére nemcsak itthon, hanem szerte a nagyvilágban tisztelettel emlegetnek egy kelet-magyarországi várost Budapesttől majd' háromszáz kilométerre. Tessék csak odafigyelni, a Kodály-módszer csődjének kedves emlegetői! Nyíregyházán, a Kodály Zoltán Általános Iskolában világszínvonalú zenei műhely nőtte ki magát. A "főkertész", Szabó Dénes karnagy évek óta nagy hozzáértéssel gondozza a "kertet". Fanatikus munkája az iskola vezetőinek segítségével gazdagon termi áldásos gyümölcseit: a Cantemus és a Pro Musica kórusok nagy világversenyeken nyert trófeái, CD-lemezei, a Cantemus nemzetközi kórusfesztivál, a Cantemus-bérletsorozat koncertjei, és még sorolhatnám. Az iskola fiú vegyeskarának "kiöregedett" tagjaiból alakult a Banchieri énekegyüttes, amely kilencesztendős működése alatt már több nemzetközi verseny első díjával büszkélkedhet. 1996 nyarán Debrecenben elnyerték a Bartók Béla nemzetközi kórusverseny nagydíját. Aki hallhatta a nagydíjas verseny mezőnyét, fel tudja mérni a díj "valutáris értékét". Az elismerés elsőrenden a még zeneakadémiai hallgató Szabó Soma művészeti vezetőt illeti meg.

Pompás CD-lemezüket hadd ajánljam a kedves olvasó szíves figyelmébe. Végighallgatva meggyőződhetünk ügyes műsorválasztásukról, stílushűségükről, muzikalitásukról, kimunkált hangképzéstechnikájukról. Rám elsősorban Nagyváti Zsolt kulturált kontratenor-szopránja tette a legmélyebb benyomást. Kiegyensúlyozottan magas művészi színvonalat képvisel az együttes mindegyik tagja: Leányvári László kontratenor, Szilágyi Szilárd tenor, Szabó Soma bariton, Rohály Tibor bariton, Nagy Gábor basszus.

Magyarországon rajtuk kívül nem működik folyamatosan és világszínvonalon énekegyüttes, így további fejlődésükhöz külföldön kerestek tanító mestereket. Korábban Jeremy Jackman, újabb időben Alastair Thompson speciális énekkurzusain vettek részt. Mindketten a King's Singers tagjai. E kapcsolat garanciája további fejlődésüknek: a helyenként homogénebb hangszínkonstellációnak, a virtuóz tételeknél néhol még artikuláltabb ritmizálásnak, a tovább tökéletesített hangsúlykultúrának. Ezt a hat rokonszenves fiatalembert, gazdagodó régizene gyakorlatunknak immár rangos előadóit, várja szűkebb pátria koncertkedvelő közönsége.

(Megjegyzendő: a felvételek Nyírbátorban és Nyíregyházán készültek, a CD-t Japánban préselte és forgalmazza a Harmonia Ltd. Tokyo.).Vissza az elõzõ oldalra!

Top of page

Copyright © 1998-2002.
Banchieri Singers Ltd.

 

TOVÁBBI KRITIKÁK ÚJSÁGCIKKEK...

Top of page Top of page