1999. július 31. Kelet-Magyarország

LEMEZFIGYELŐ

Az Illés szekerén a Banchieri

Zenetörténeti pillanatnak lehetnek a részesei olvasóink, hiszen a Lemezfigyelő rovatunkban első alkalommal fordul elő az, hogy nyíregyházi együttes albumát mutatjuk be. Minden bizonnyal meglepődnek azon is, hogy miért pont a Banchieri együttes került erre a helyre, amely eddig leginkább a klasszikus kórusművek tolmácsolásával vívott ki magának elismerést.

Az ok roppant egyszerű: Az Illés szekerén című albumon az egykori Illés-együttes nagy slágereinek átiratát éneklik a fiatal nyíregyházi művészek. A korongra szám szerint tizenkilenc dal került fel, amelyeket Nógrádi Péter és Szabó Soma dolgozott át a Banchieri tagjainak énekhangjára. Mint ahogy már megszokhattuk a nyíregyházi együttestől, most is igényes munkával jelentkeztek.
Tisztelettel közeledtek az Illés-slágerekhez, s a tiszta előadásmód, a tökéletes hangzás minden bizonnyal elnyerte a szerzők - Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Illés Lajos, Bródy János - tetszését is. Rosta Mária, a lemez producere a következőket nyilatkozta a lapunknak:
- Ezek az énekesek fantasztikusak, hibátlanul csinálják, amibe belekezdenek. Sok új ötletük is van. Az albummal nagyon elégedett vagyok, olyan jól sikerült, hogy ebben az évben ez lesz a protokollajándékunk. Nagy kár, hogy a fiúk Nyíregyházán élnek, ha a fővárosban élnének, még ismertebbek lennének.
A lemezboríton egy mondat arra hívja fel a figyelmet, hogy a felvételeken minden hangzás emberi eredetű. A lemezt végighallgatva értjük meg csak igazán ennek a mondatnak a jelentőségét, hiszen például az eredeti dalokban szereplő basszusgitárnak és a dobnak a szerepét az átdolgozásokban a hangszálak vették át, vagyis az énekesek igazi hangartista produkciót mutatnak be. Mind a tizenkilenc címet lehetetlen felsorolni, ízelitőül íme néhány dal: Ne gondold, Kégli dal, Amikor én még kis srác voltam, Virágének, Az ész a fontos.

A hanglemez kiadója a ZIKKURAT SZÍNPADI ÜGYNÖKSÉG!

Vissza az elõzõ oldalra!

Top of page

Copyright © 1998-1999.
Banchieri Singers Ltd.

 

TOVÁBBI KRITIKÁK ÚJSÁGCIKKEK...

Top of page Top of page