1999. augusztus 11. Vas Népe

A magyar King's Singers

Kőszegen meghódította az utca közönségét az énekegyüttes

A nyári estéken Kőszegen sétálva akaratlanul is kulturális programba csöppenhet az ember. Aki vasárnap nyolc óra után a Jurisics tér közelében járt, páratlan kikapcsolódás részese lehetett. A tér közepén, a kőlépcsők emelte természetes színpadon hat nyíregyházi fiatalember, a Banchieri énekegyüttes adott műsort. A bámészkodó közönséget leginkább színes előadásmódjuk ragadta meg. Akik látták már a világhírű angol King's Singerst szerepelni, most nem lepődtek meg azon, hogy a Banchieri énekesei a vicces artikulációtól kezdve a hangszerimitáción át a pantomimig mindenféle lehetséges eszközzel gazdagították játékukat. Elegáns humorukkal percek alatt sikerült elérni, hogy a közönség elfelejtse a kemény padok okozta kényelmetlenségeket, és belefeledkezzen a zenébe.
A műsortervben tizennégy zeneszám szerepelt: reneszánsz madrigálok, egyházi művek, népzenei feldolgozások, kortárs magyar szerzemények és három kitűnő Illés-feldolgozás. Nem hiába nyert a Banchieri már több nemzetközi versenyen és fesztiválon első helyezést és magas elismerést: most is ragyogó előadással szórakoztattak. Főleg a két kontratenor tiszta, különösen magas hangja volt ámulatba ejtő.
A közönség csodálatát már csak a sötétedéskor meggyújtott fáklyák tudták tovább fokozni. Az énekesek háta mögött meleg fényben úszó városháza-freskók, balra a Hősök tornya sötét körvonalai, mögötte pedig a Jézus Szíve templom teteje a kivilágított óraszámlappal ugyancsak páratlan és a felcsendülő dallomokhoz illő látványt nyújtottak. A műsor végén felrobajló vastaps még, négyszer hozta vissza az énekeseket a fáklyafénybe, ebből két alkalommal szólalt meg ráadás, mindkettő ragyogó, humoros könnyűzenéi feldolgozás, melyekkel a közönség végképp szívébe zárta az együttest.

Leopold Andrea

Vissza az elõzõ oldalra!

Top of page

Copyright © 1998-1999.
Banchieri Singers Ltd.

 

TOVÁBBI KRITIKÁK ÚJSÁGCIKKEK...

Top of page Top of page