2001. április 04. Kelet-Magyarország

"Kapukat nyitogatott" a művész
Magas színvonalú az ének-zene oktatás - mondta Francis Steele

___________________
M. Magyar László
___________________

Nyíregyháza (KM) - A világhírű angol Tallis Scholars együttes két énekese, Sally Dunkley és Francis Steele vendégeskedett a közelmúltban Nyíregyházán.

A két előadóművész részt vett a Banchieri énekegyüttes kurzusán, valamint felléptek a továbbképzés befejezését jelentő hangversenyen is. A koncert után készségesen elmesélték lapunknak a nyíregyházi élményeiket. Természetesen először arról faggattam őket, hogyan kerültek kapcsolatba a Banchieri együttessel.

Fantasztikus hangok

- Az elmúlt év decemberében a Tallis Scholars kórussal Budapesten szerepeltünk, s a koncert után többen is jöttek gratulálni. Az akkor még számunkra ismeretlen személyektől kaptunk egy CD-t is ajándékba - elevenítette fel a múltat Francis Steele. - Otthon, Londonban feltettem a lemezt, hogy meghallgassam. Éppen kávét készítettem, s hirtelen megdermedtem, mert fantasztikus hangok jöttek a hangszóróból. Szóltam Sallynek, jöjjön azonnal, mert ezt a csodálatos éneket neki is hallania kell. Annyira megtetszett a produkciójuk, hogy küldtem egy faxot, amelyben gratuláltam az együttesnek. Kaptam választ, amelyben a nyíregyházi énekkar felvetette, dolgozhatnánk-e együtt. Tetszett a kérés, izgatott a feladat, de hát annyira elfoglaltak vagyunk, hogy szinte lehetetlennek tűnt az időpont egyeztetése. Szerencsére a március közepén lévő hét mindenkinek megfelelt.
- Az ajándékba kapott CD-n még hat fiú énekelt, most azonban már leányok is vannak az együtteseben. Nem zavarta ez a tény a kurzus munkáját?

Nagyobb mozgástér

- Valóban teljesen más ez a mostani együttes, mint amely az elmúlt években énekelt. Mindez azonban nem zavarta a kurzus munkáját. Igaz, a vegyeskari felállás más repertoárt igényel, de ez a változás kiszélesítette az együttes mozgásterét, hangzásban más színt jelent.
- A zárókoncerten lemérhette, mennyire jó diákok a Banchieri tagjai, vagyis mennyire jegyezték meg az Ön által elmondottakat.
- Nagyon jó diákokkal dolgozhattam együtt. Azt is el kell azonban mondanom, hogy amiket a koncerten megvalósítottak, azok tulajdonképpen nem az én javaslataim voltak. Az én feladatom csupán az volt, hogy megpróbáljam felnyitni a kapukat, s a felszínre hozzam mindazt amit már tudnak.
- Milyen élményekkel távoznak Nyíregyházáról?
- Életünk egyik legszebb hetét töltöttük ebben a városban. Természetesen a kurzus miatt az idegenforgalmi látványosságokra kevesebb idő jutott, de a zenei tradíciók lenyűgöztek bennünket. Értékrendben kifejezhetetlen az az ének-zenei oktatás, amellyel megismerkedhettünk Nyíregyházán, illetve a Kodály Zoltán Általános Iskolában. A gyökerektől elindulva láthattuk az egymásra épülő szinteket, s a kitartó és szorgalmas munka gyümölcsével is megismerkedhettünk. Nagyon boldogok vagyunk, hogy itt lehettünk.

Folytatás következik

- Lesz-e folytatása ennek a kapcsolatnak?
- Nagyon remélem, hogy igen. Ha jól tudom, augusztus végén Angliába utazik majd az együttes, s talán eltölthetünk együtt egy-két napot. Akkor talán beszélgethetünk a jövőről is.

 

Vissza az elõzõ oldalra!

Top of page

Copyright © 1998-1999.
Banchieri Singers Ltd.

 

TOVÁBBI KRITIKÁK ÚJSÁGCIKKEK...

Top of page Top of page