Nagyon közel a világszínvonalhoz

2006-03-10

A Banchieri együttes a kiváló éneklést finom, ízléses színészi játékkal is kiegészítette a koncerten

Székesfehérvár - Óriási sikert aratott szerda este a Szent István teremben a reneszánsz és 20. századi kórusmuzsikát megszólaltató nyíregyházi Banchieri Énekegyüttes.

A hétfõi Strauss-koncert után két nappal az idei Mesterbérlet-sorozat záróestje kínált újabb elsõrangúnak ígérkezõ programot a zenebarátoknak. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kisebbik székesfehérvári hangversenybérlet az elmúlt évek során kinevelte a maga törzsközönségét, éppen ezért fájlaltam, hogy ezúttal e családias jellegû publikumból több ismeros arc is hiányzott. Márpedig aligha pótolható mulasztás volt kihagyni ezt a szenzációs hangversenyt!
A kamarazene-bérlet az elmúlt években a legkitünõbb együtteseket és szólistákat hozta el városunkba, most elõször hallhattunk azonban énekegyüttest a kereteiben; ráadásul rögtön az ország egyik legjobb kamarakórusát, a két fiatal hölgybõl és négy úrból álló Banchieri Énekegyüttest. Az már csak hab volt a tornán, hogy vendégeinek programjukat egy olyan repertoárból válogatták össze, melynek néhány fejezetét ritkán van alkalmunk hallani: az olasz (Palestrina, Gesualdo), az angol (Tallis, Gibbons, Bartlet), a német (Hassler, Senfl), a németalföldi (Lassus, Wert) és a spanyol reneszánsz (Victoria és Encina) mestereinek muzsikája mellett Farkas Ferenc, Petrovics Emil és Orbán György a 20. századi és a kortárs magyar kóruszenét képviselte. Az est végén a könnyû mûfaj klasszikusai is szót kaptak: a ráadással együtt négy Illés- és három Beatles-szám hangzott fel a mûsor utolsó részében.
A 18 évvel ezelott alakult, azóta nemzetközi versenyeket nyert és állandóan turnézó, Szabó Soma vezetésével mûködõ együttes névadója Adriano Banchieri (1568- 1634), a Bologna melletti S. Michele in Bosco-templom és a hozzá tartozó kolostor szerzetese és orgonistája, utóbb apátja volt. Szent hivatása mindenesetre nem akadályozta meg abban, hogy az olasz reneszánsz zene különleges mûfajának, a vérbõ humorú madrigálkomédiának egyik legjelentõsebb mestere legyen. Megállapíthattuk, hogy a fiatal mûvészek nem is választhattak volna csoportjuk számára méltóbb névadót: mind az elmélyült egyházi zenét reprezentáló motetták, mind a ragyogó világi kompozíciók, madrigálok és chansonok, mind a kortárs darabok megszólaltatásában elsõrangú kvalitásokat mutattak fel. Éneklésüket hallgatva mindenekelõtt az a professzionális mûhelymunka késztetett õszinte elismerésre, amellyel az egyénenként nem feltétlenül elsõrangú hangmatériából bámulatos összhangban mûködõ, elsõrangú együttest kovácsoltak ki. A kristálytiszta intonáció, tökéletes artikuláció és formálás, széles hangszín- és dinamikai skála esetükben ráadásul alapos stílusismerettel, végtelenül rokonszenves színpadi jelenléttel, és a zenélés a hallgatót azonnal meghódító, sugárzó örömével párosul - tétovázás nélkül írom le: nagyon közel van a világ legjobb együtteseinek színvonalához, amit ez a nyíregyházi illetoségû társaság csinál. A legendás angol együttes, a nálunk is járt King's Singers példáját követve a vokális produkciót finom és ízléses, soha nem túlzott színészi játékkal egészítve ki feledhetetlen élményt szereztek fellépésükkel: mihamarabb szeretnénk újra hallani õket!

(Szabó Balázs)

Vissza az elõzõ oldalra!

Top of page

Copyright © 1998-1999.
Banchieri Singers Ltd.

 

TOVÁBBI KRITIKÁK ÚJSÁGCIKKEK...

Top of page Top of page